Bevezetés a via ferratazás izgalmaiba, Rax-Alpok

Igazi alpesi hegyekbe vágysz?
Szeretnéd próbára tenni magad a via-ferratázásban?

4-5 nap

  •  helyszín: Rax-Alpok, Ausztria
  • utazás: kisbusszal, autóval
  • szállás: hangulatos, vizesblokkal ellátott sátorozó helyen
  • részvételi díj:
    tartalmazza: útiköltséget, felszerelés kölcsönzést, szervezési és túravezetési költségeket, meleg vacsorákat
    nem tartalmazza: hideg étkezéseket (reggeli ebéd) és az egyéni biztosítást
  • részvételi díj: 7-8000 Ft/fő/nap
  • biztosítás: ajánlott – egyénileg

via ferrata (jelentése: vasalt út; németül: Klettersteig) olyan drótkötéllel biztosított kiépített hegyi útszakaszok, amelyen előzetesen felszerelt létrák, vaskampók segítik az előrehaladást. A drótkötélhez a mászó speciális biztosító eszközzel biztosítja magát.
Ma természetjárás és sport, ám az első via ferrata utakat az I. világháborúban a Dolomitok lélegzet elállító sziklás terepein a csapatok és az ellátmány hatékonyabb mozgatásához építették.

Az utak bejárása roppant izgalmas kalandot kínál. Kapu a hegyek és sziklák csodálatos világába.  Elsősorban itthon és külföldön rendszeresen túrázóknak ajánljuk ezt a túrát, akiknek nem jelent gondot a napi 700-1100 m szintkülönbség legyőzése.
A „viaferratázás” gyakorlata könnyen elsajátítható, némi ügyességet, biztos lépést igényel. Magashegyi vagy sziklamászós tapasztalat nem szükséges. Tériszonyosoknak nem ajánlott.

Programot úgy állítjuk össze, hogy:
– a lehető legtöbbet megismerjünk az alpesi hegyek szépségéből
– a legtöbbet tapasztalhassuk a via ferrátás utak megmászásának izgalmát
– mindig a résztvevők testi-lelki biztonsága legyen az elsődleges
– mindenki bírja szusszal még az utolsó napon is
– mindenkire jusson személyre szóló figyelem

A helyszín
A Rax-Alpok az Alpok keleti nyúlványa, Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán emelkedik. Ez az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső 2000 méternél magasabb része, legmagasabb pontja a Heukuppe (2009 m). Északi szomszédjával, a Schneeberggel (2076 m) alkotja a Rax–Schneeberg-csoportot, amelyet a Höllental választ ketté. A festői táj mászható sziklaszirtekkel, csörgedező patakokkal, illatos fenyőerdővel várja a vállalkozó szellemű túrázókat, a csúcsokról pedig végtelenbe nyúló hegyvonulatok tárulnak a szemünk elé.

 A tervezett utak között szerepelhet:
Teufelsbadstubensteig (A), Gaislochsteig (B), Gustav Jahn steig(B), Alpenvereinsteig (B), Törlkopf (CD), Hans von Haidsteig (CD), O-turm (BC), Wahringersteig(C), Wildenauersteig (CD), Gebirsvereinsteig(CD), Pittentallersteig (D)

 Nehézségi szintet A-E (F) jelölik. A (könnyű, láncos turistautakhoz hasonló), B (közepes nehéz, kézhasználat elkerülhetetlen), C (nehéz, technikásabb mászás, közel függőleges, ), D( extrém nehéz, komoly karizommunka, függőleges sziklák), E (visszahajló fal),

 Ajánlott felszerelés:
–   via ferratas felszerelés (beülő, sisak, kantár) – biztosított minden résztvevőnek
–   könnyen száradó túraruházat, kényelmes bakancs, eső és szél álló kabát és nadrág,
–  via ferratas vagy bringás-kesztyű ! (vastagon gumírozott munkáskesztyű is megfelel)
–  sátor, polifoam, hálózsák, étkezési és tisztálkodási kellékek (fürdőruha)
–  kishátizsák, fejlámpa, (teleszkópos túrabot)

Biztosítás: Ajánlottan kötelező előre megkötni hegymászó HILL típusú biztosítást: http://sportbiztositas.net/

A részletes programterv:
1. nap: Fővárosok  ivóvízeitől az ördög fürdőszobájáig
Hajnali indulás. Kicsit több mint 4 óra utazás után, késő délelőtti órákban érünk szálláshelyünkre, egyszerű, de hangulatos sátorozóhelyre, a Bécs ivóvízeként is szolgáló Schwarza -patak partján. Gyors sátorállítás és ebédelés után elindulunk, hogy megismerkedjünk a via ferratazás fortélyaival a környék vasalt útjain.
A Nagy Pokol völgy oldalában gyalog indulunk felfelé, míg elérjük a Teufelsbadstubesteig (AB) via ferrataja. Igen szép utat járunk végig. Lábunk alatt sokszor csak egy lábfejnyi ösvény van, vagy annyi sem.  Szemlélhetjük az alattunk húzódó völgyet, vagy csupán a mélységet.
Az első este a szálláshely környékének megismerése után hamar nyugovóra térünk, hogy másnap minél pihentebben vághassunk neki az útnak.

 2. nap: A Nagypokol-völgy vasalt útjai
Választhatunk, a Grosses Höllentall, azaz Nagy-Pokol- völgynek két különböző nehézségű útja közül.
Az első verzió az Alpenvereinsteig nevű (B) via ferrata utat járja végig. Reggeli napfényben kb 1,5 órás hegymenettel érjük el beszállást, azaz a drót kezdetét. Izgalmas és szép vasalt útvonalon vaslétrák segítségével egészen völgy tetején lévő kilátópontig mászunk. A hatalmas völgy panorámája tárul elénk. Innen az Ottó házig gyalogolunk a Rax-platón, majd kanyargós hegyi ösvényen sétálunk le.
A második változat három rövidebb klettersteig utat fűz egymásra. A Gaisochsteig (B) vizesésén keresztül indulnak a kalandok, majd egy Gustav Jahn (B) nevű klettersteigot megmászva az Alpenvereinsteig (B) felső szakaszába torkollunk. Elérjük a kilátót, ahonnan tovább szintén az Ottó házat érintve jutunk le a nap végére a parkolóba.

 3. nap: Látogatás a Fekete Madonnánál
Kora reggeli indulással egy lenyűgözően szép és igen változatos via ferratás útcélt, Hinternaßwald  – Bährenloch steig-t (B) is választhatjuk. Ez az útvonal ideális a via-ferratázással ismerkedők számára. Gyönyörű erdei úton, hatalmas törmeléklejtőn, kitett, de nem túl meredek sziklafalon járhatunk, gyönyörködhetünk pazar kilátásban, miközben bőven akad alkalmunk a felszerelés használatának gyakorlására. Az út egyes részei kihívást jelenthetnek, akár a lábunk alatti mélység, akár ügyesség vagy kitartás tekintetében. Helyenként  a Magas-Tátra keskeny, törmelékes ösvényeit juttathatja eszünkbe. Megéri a fáradtságot.
Amennyiben úgy döntünk, hogy igazi kemény kihívást keressük, nem hagyhatjuk ki a környék egyik legnehezebb via ferrataját, a Hans von Haid-steigot (CD). Korai indulás után autóinkat a Rax tömbjének déli fala alatt tesszük le. Innen jó 1,5-2 órás gyaloglással érjük a sziklafalat, mely mint valami hatalmas katedrális tornyosul felettünk.  Rövid bevezető szakasz után függőleges fal tövében találjuk magunkat, hosszú tyúklétra, kitett párkányokon keresztül vezet felfelé az út. Komoly szükségünk van a karizmainkra. Igen változatos, sokszor erőpróbát jelentő útvonalon jutunk fel 1585 méteren található Fekete Madonna szoborhoz, ahonnan még egy kisebb mászás van hátra. Rövid sétával érjük el a Preinerwand (1783 m) csúcskeresztjét. Pihenő után törmeléklejtőn, majd turistaúton keresztül jutunk vissza a parkolóba.

 4. nap: Törökök ugratója
A csoport igényeinek és erőnlétének megfelelően erre a napra is két féle program közül választhatunk. Elindulhatunk a Schneeberg tömbjén felfele egy igen látványos, Weichtallklamm nevű szurdokban, ahol 700 m szintemelkedést pár óra alatt magunk mögött hagyva megérkezünk a Kientallerhüttéig. Pihenés után mintegy búcsúzóul, még egy kis tornyocska megmászásával akasztgathatjuk a karabínereinket a biztosító drótkötélbe.
Dönthetünk egy másik lehetőség mellett. Felkereshetjük a környéken a Budaörs melletti látványos geológiai  alakzat, a Törökugrató osztrák párját, a Türkensturz sziklatömbjét és híres várromját. Ide egy rövid, de nehezebb Pittentaller (CD) ferrata út vezet fel, azok számára, akik az utolsó pillanatot is kiszeretnék használni adrenalin szintjük fokozására. Azok akik már elteltek a mászás élményével felfele egy kanyargós gyalog ösvényt is választhatják. A parkolóban visszaérve élményekkel gazdagon indulunk hazafelé.
A tervezett program tájékoztató jellegű.

Technikai tudnivalók:
Étkezések: meleg étkezésekre a napi túrák után a táborhelyen kerül sor. Akinek kedve van résztvehet a közös vacsora elkészítésében. Hideg étkezések az egyénileg hozottból, lehetőség szerint szintén közösen ill. menetközben kinek-kinek energiaszükséglete szerint.

Tisztálkodási lehetőség: a sátorozóhelyen sokak által használt zuhanyzó nélküli vizesblokk van. Ezen kívül a patak friss vízében mártózhatunk.

Kaland megismerni …
… megismerni a természetet: a hegyek nagyságát, …
… megismerni az Alkotót, és befogadni az alkotásait.
… megismerni magamat. Olyan helyzetekben is, amelyekben leszakadnak az álarcok…
… megismerni a társaimat… 

Kalandra fel!
7proba.hu Csapata