A via ferrátázás csodái, Dachstein-régió, Ausztria

  A via ferrátázás csodái
5 nap

 • helyszín:   Dachstein környéke, Alpok, Ausztria
 • nehézségi szint: középhaladó
 • utazás:   kisbusszal, szgk-val
 • szállás: kempingben a Hallstatti-tó partján
 • ideális létszám: 12-16 fő
 • részvételi díj tartalmazza:
  tartalmazza: az utazást, meleg vacsorákat, felszerelés kölcsönzés díját, túravezetést;
  nem tartalmazza: a szállást, a hideg élelmet és az egyéni biztosítást
 • részvételi díj: 7-9000Ft/nap/fő
 • biztosítás: kötelező

Gyakran tekintgetsz kifelé munka közben az ablakon?
Úgy érzed, szorít a négy fal?
Acélsodronnyal álmodsz éjjelente?

Dachstein környéke gazdag és gazdagító vidék.
Természeti szépség, kulturális javak hegymászó fűszereként igen változatos via ferraták drótkötelei húzódnak erre. Keskeny szurdokot összekötő drótkötélhídak, nagy mélységek, vízesések, acélsodronyon egyensúlyozás, erőfitogtatásra hívogató sziklafalak, kürtőmászás, kellemesen átmozgató mászások, és hegycsúcsok.
Igazi ínyencségek gyakorlott “vasalóknak”.

Ezek a  via ferrata -s utak a haladóknak, via ferrátázásban gyakorlottaknak szólnak. A nehézségi szint  leginkább C és D.
Helyenként karból kell magunkat tartani, ezért fárasztó. Szédülésmentesség alapkövetelmény, mert nagy mélységek lesznek alattunk.

Programterv:
1. nap
Közös utazás a szálláshoz, Halstatt mellé. Bevezető ferrata.  Este felfedezzük a világörökség részét képező hihetetlen szépségű falucskát: faházak egy zsebkendőnyi kis területen, a hegyoldalba építve. Zegzugos kis utcák, fantasztikus hangulat.

2. nap, Postalmklamm viaferráta (C/D helyenként D/E varriánssal)
A Postalmklamm-ban a szurdok 60 m mély, szélessége 3-10 m között változik, a drót a szurdok tetején vezet minket. Különleges élményt nyújt az öt különböző függőhíd, tériszonyosoknak plusz izgalmat teremtve.
Erős karmunka kell helyenként a továbbjutáshoz.

3. nap, Intersport klettersteig (D)
Az Intersport-klettersteig egy igazi hegycsúcsra (amilyet az ovisok rajzolnak) vezet fel. Felfelé mászva még nem tudjuk, hogy a gerince olyan vékony, hogy sok helyen akár lovagolni is lehetne a többszáz méter magas sziklacsikón.
A túra nehézsége nagyon változatos, hol egészen könnyű, hol pedig kifejezetten nehéznek érezhetjük. Akik szeretik az alpesi tájat, azoknak ez igazi paradicsom: alattunk terül el a völgy, parányi hangyákká zsugorodnak a távoli autók odalent. Kerek nap. Este jólesik a pihenés.

4. nap, Mein-Land dein-Land via ferráta (B/C)
Mai nap is tartalékol nekünk további meglepetést, ami még e két napból kimaradt, szűk hasadékban, kéményben mászunk fel, majd az örök kedvenc – drótkötélhídon táncolhatunk, s egy imbolygó aluminiumlétrán egyensúlyozhatunk.
Érdemes kis hátizsákot vinni, hogy könnyen tudjunk mozogni. A körtő után még fölfelé haladunk, de viszonylag hamar elérjük a túristautat, ahonnan kényelmesen túrázunk egy varázslatos szépségű platón és még néhány csemege.

5.nap
Meglepetés búcsú mászás. Hazautazás, miközben még zsonganak bennünk az átélt élmények. Közben ha marad idő ügyesen kihasználjuk.

Egyéb tudnivalók
A via ferráta nem veszélytelen sport, ezért kellő körültekintést igényel. A 7Próba Közösségi Kimozdulás túravezetői tapasztalt hegyi emberek, akik mindent megtesznek az esetleges baleset elkerülése érdekében.
Eső esetén a környéken túrázunk, vagy a sátor belsejében, fűszálakon gyöngyöző esőcseppekben gyönyörködhetünk.

Felszerelés:
A túrához szükséges via ferrátás felszerelést (beülő, via ferratás készlet, sisak) a 7próba biztosítja.
– vízálló sátor, polifoam, hálózsák
– kishátizsák – napi túrákhoz

Többre vagy képes, mint gondolnád!
7proba.hu Csapata