Várak határok nélkül!

Várak határok nélkül!
–  kirándulás, természetjárás, megismerés, együttlét, közös játék, kaland –
3 nap 

 •  helyszín: Karancs-Medves, Magyarország és Szlovákia
 • nehézségi szint:  a táv: csillagtúra szerűen: napi 7-15 km
 • utazás: külön buszokkal
 • szállás:  igényes szálláshelyen,
 • ideális létszám: 40- 50 fő,
 • részvételi díj:  7-8.000 Ft/nap/fő
  tartalmazza: az utazást külön buszokkal Budapestről, szállást 2-4 ágyas fürdőszobás szobákban, reggeliket, és a meleg vacsorákat, belépőt, túravezetést, közös programokat
  nem tartalmazza: a esetleges Füleki várbelépőt, biztosítást, aki szeretne kötni
 • részvételi díj:  7-8.000 Ft/nap/fő

Várak határok nélkül !
E gondolat mentén szeretnénk a Karancs-Medves régióját, jellegzetes természeti és épített kultúráját megismertetni, rámutatni a terület különleges eszmeiségére, az egységre. Bár több, mint 80 éven keresztül drótkerítéssel osztották részekre, egymásnak feszülő szlogenekkel, érzelmekkel, mégis a határ egyik vagy másik oldalán élőket, a természetet és az emberi alkotásokat egy egységként jó befogadni. Várak, kövek – stabilitás, határok a tájban és bennünk, táj és ember, természeti és épített környezet, rejtett és látványos kincsek környezetünkben s a szomszédos népekben, egymásban.

A három nap látnivalóiból:
Karancs-hegy, Karancs kilátó, Palócok szent hegye, határút, Medves-fennsík, Somoskővár, bazalt oszlopok, határ-kövek Salgó-vára, források, Szilvás-kő, bazalt-vízesés, Füleki vár.

“Nógrád s Gömör közt hosszan nyúlik el
A Mátra egyik erdőséges ága,
Miként sörényes, elfáradt oroszlán,
Nézvén sötéten messze tájakig.
E hegytetői kősziklára ül
Borús napokban a pihenni vágyó
Terhes felhőknek vándor serege;
Ez a műhely, hol a komor kovács,
A dörgedelmes égiháború
Készítni szokta a villámokat,
Haragvó isten égő nyilait.
Itt állt Salgóvár, mint egy óriás,
Ki az egekre nyujtja vakmerő
Kezét, hogy onnan csillagot raboljon […]”
/Petőfi Sándor: Salgó /

Tervezett program:
1. nap Salgó-Medves
Külön busszal kb 1,5-2 órát utazva érkezünk Somoskőújfaluba, ahonnan gyalogszerrel kishátizsákkal folytatjuk utunkat, míg a buszaink csomagjainkat a szálláshelyre viszik. Bepillantást nyerhetünk a Medves hosszan elterülő dimbes-dombos fennsíkjába, nyomába eredünk a múlt század közepén itt közlekedő bányavasútnak, melynek kalandos történetéről előzetesen többet sajnos nem árulhatunk el.

Felérkezve az eget karcoló Salgó várához, körbetekinthetünk a dombos-hegyes vidéken, ahonnét Petőfi tekintete is “mérföldekre szállt, mint börtönéből megszökött madár.” A 6-10 km-es túra után a délutáni órákban érkezünk szálláshelyünkre, ahol közös vacsora után választható programok: sportjátékok (ping-pong, billiárd), teaház, csend-terem,… várnak ránk.  Éjjel fakultatív kalandozást tehetünk a közelben eredő Zagyva folyócska eredetéhez, melynek folyását követtük reggeli utazásunkkor a Mátra és a Cserhát közti völgyben vagy a Boszorkány-kőhöz.

2. nap: Karancs-Somoskő
A Mikszáth Kálmán által “Palóc Olimposz”-nak keresztelt Karancs 767 méteres tengerszint feletti magasságával uralja a tájat, csúcsán húzódik az országhatár, a tetején lévő kilátóból igazi határtalan panorámában lehet részünk. Somoskőújfaluból másszuk meg a hegyet, melynek egyik csúcsán nyitott kápolnát, meghitt szentélyt keresünk fel. Innentől választhatunk a hosszabb és a rövidebb túra közül (előbbi összesen 7-9 km, utóbbi 13-16 km): a hosszabb túra a Szt.Margit-forrást érintve, Szlovákián át vezet a somoskői vár alatt lévő természeti különlegességhez, az ún. “bazaltvízeséshez”. A rövidebb út részben autóbusszal teszi meg a távot a határon magasadó Somoskőváráig, ahol határtalan játékban (számháború) mérhetjük össze ügyességünket és stratégiai képességeinket. Este a szálláson a vacsora után a tervek szerint helyi néprajzi jellegzetességből kaphatunk ízelítőt, illetve lehetőségünk lesz alternatív programokra is.

3. nap: Szilváskő és Fülek
Háromnapos kirándulásunk utolsó napján délelőtt könnyed kirándulást teszünk (kb. 4 km) a sziklahasadékáról és látványos bazaltoszlopairól híres Szilvás-kőre; majd a közeli Fülek (Fiľakovo) bazaltkúpon álló várát keressük fel autóbusszal. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Az időjárásra való tekintettel valamint a résztvevők igényének megfelelően a túravezetők a programtervezetet módosíthatják.

Szükséges hoznivalók:
Érvényes személyi igazolvány, vízhatlan bakancs, kamásli, túrának és időjárásnak megfelelő öltözet – sapka, sál is (!), kishátizsák, fejlámpa, esőálló kabát (esőnadrág), (fényképezőgép), napközbenre hideg élelem, (szendvics, csoki, gyümölcs) és meleg ital.

 Határtalanul!
7proba.hu Csapata